Stiffness

Stiffness

 

Een stijver frame is een beter frame….toch?

 

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst bekijken wat stijfheid nu eigenlijk is. De waarde waarin stijfheid wordt uitgedrukt is Nm/° ( newton meter per graad). Er is een bepaalde kracht nodig om een bepaalde buiging van het frame te veroorzaken. Hoe hoger de waarde, hoe meer kracht er nodig is voor een bepaalde buiging te veroorzaken. Een hogere waarde betekend een hogere stijfheid. De stijfheid van een frame wordt gemeten bij het bracket (de bracketstijfheid) en bij het balhoofd (de torsiestijfheid). Ook wordt de voorvork vaak gemeten (de vorkstijfheid). Je kunt dus niet spreken van “DE” stijfheid van een bepaald model. De verschillende waarden zeggen echter wel iets over de te verwachten rijeigenschappen van de complete fiets.

 

Als alle waarden “goed” zijn, zal de fiets waarschijnlijk “goed” bestuurbaar zijn. Of de fiets dan ook “lekker” rijdt is een heel ander verhaal. Dat heeft heel sterk met de persoonlijke voorkeur te maken van de berijder. De een wil een strakke racer en hoeft niet veel comfort en een ander wil heerlijk urenlang kunnen touren. Beide wensen zijn vaak met hetzelfde frame mogelijk! Voor de rijeigenschappen van een fiets zijn namelijk de gekozen overige componenten minstens zo belangrijk. De wielen, het stuur, het zadel en de banden zijn van grote invloed op het karakter van de fiets. Een fiets beoordelen door enkel naar de stijfheid van het frame te kijken is dus “te kort door de bocht”. Met name in Duitse testen wordt er aan de stijfheid extreem veel waarde gehecht. Een fiets met een “gemiddelde stijfheid” lijkt daar bij voorbaat onverkoopbaar. Terwijl dit voor een zeer grote groep rijders een perfecte fiets zou kunnen zijn. Je kunt een auto toch ook niet alleen beoordelen op de kracht van de motor die erin ligt? Het chassis, de banden, de vering en de stoelen maken het totaalplaatje compleet. Zo is het ook bij een fiets.

 

Uiteraard zijn er ondergrenzen waaronder een frame echt niet moet komen. Zeker met de Nederlanders als vrij groot (en daarmee veelal iets zwaarder) volk is dit belangrijk. Sensa frames zijn gemaakt op duurzaamheid en bestuurbaarheid om zo veilige en betrouwbare fietsen op de markt te brengen. Hierbij is het vanzelfsprekend dat daar een bepaalde mate van stijfheid bij hoort. Dit is zo vanzelfsprekend dat wij deze waardes niet expliciet in onze uitingen naar voren laten komen. Als Sensa-rijder ben je altijd verzekerd van een frame waarbij je je geen zorgen over de stijfheid hoeft te maken.

 

Na het bovenstaande gesteld te hebben, is het duidelijk dat de vraag waarmee dit stuk begon niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Voor de ene rijder zal een “zeer stijf” frame perfect zijn, voor de ander is een “gemiddeld stijf” frame mogelijk een veel betere keuze. Als de basis eenmaal gekozen is, kan er middels de wielen, banden, het stuur en het zadel een echt op maat gemaakte fiets worden samengesteld.

 

Een stijver frame is dus niet altijd een beter frame….

 

In de afgelopen jaren zijn er door Fiets magazine diverse Sensa’s getest en gemeten. De testresultaten staan elders op deze website te lezen. De verzamelde stijfheidswaarden uit deze testen staan onder dit stuk te lezen. Hoe Fiets deze metingen uitvoert kun je lezen op www.fiets.nl onder het kopje “stijfheidsmetingen”. Bedenk wel dat deze metingen altijd een 55cm of 58cm betreft. Een grotere/kleinere maat zal altijd een (beperkte) afwijkende stijfheid hebben!

 

 

Stijfheidsmetingen 2012
 
Giulia
Torsiestijfheid: 105 Nm/°
Voorvorkstijfheid: 77 Nm/°
Bracketstijfheid: 44 Nm/°
 
Trentino SL
Torsiestijfheid: 127 Nm/°
Voorvorkstijfheid: 84 Nm/°
Bracketstijfheid: 48 Nm/°
 
Trentino
Torsiestijfheid: 99 Nm/°
Voorvorkstijfheid: 111 Nm/°
Bracketstijfheid: 40 Nm/°

 

 

Stijfheidsmetingen 2011

 

Lombardia Super Leggera

Torsiestijfheid: 144 Nm/°

Bracketstijfheid: 36 Nm/°

 

Lombardia Ultimo & White

Torsiestijfheid: 96 Nm/°

Bracketstijfheid: 55 Nm/°

 

Toscana

Torsiestijfheid: 90 Nm/°

Voorvorkstijfheid: 90 Nm/°

Bracketstijfheid: 51 Nm/°

 

Trentino

Torsiestijfheid: 99 Nm/°

Voorvorkstijfheid: 75 Nm/°

Bracketstijfheid: 40 Nm/°

 

Romagna

Torsiestijfheid: 121 Nm/°

Voorvorkstijfheid: 72 Nm/°

Bracketstijfheid: 45 Nm/°

 

 

Stijfheidsmetingen 2010

 

Calabria

Torsiestijfheid: 96 Nm/°

Bracketstijfheid: 44 Nm/°

Voorvorkstijfheid: 77 Nm/°

 

Lombardia

Torsiestijfheid: 108 Nm/°

 

Toscana

Torsiestijfheid: 90 Nm/°

Voorvorkstijfheid: 90 Nm/°

Bracketstijfheid: 51 Nm/°

 

Titanium

Torsiestijfheid: 100 Nm/°

Voorvorkstijfheid: 53 Nm/° (Ritchey WCS Carbon vork)

Voorvorkstijfheid: 73 Nm/° (Supra Carbon vork)

Bracketstijfheid: 45 Nm/°

 

Trentino

Torsiestijfheid: 99 Nm/°

Voorvorkstijfheid: 75 Nm/°

Bracketstijfheid: 40 Nm/°

 

Veneto

Torsiestijfheid: 100 Nm/°

Voorvorkstijfheid: 73 Nm/°

Bracketstijfheid: 41 Nm/°

 

Romagna

Torsiestijfheid: 128 Nm/°

 

Umbria

Torsiestijfheid: 106 Nm/°

Voorvorkstijfheid: 73 Nm/°

Bracketstijfheid: 47 Nm/°

 

 

Back

News
The magazines are testing the 2014 models.
Spring '14

Please see the test-report section for the results!