Maintenance

Supra handleiding / Supra manual

Aanvullende handleiding ter begeleiding van Supra Carbon wielsets

Additional manual to accompanie Supra Carbon wheelsets

Sensa warranty terms

Our warranty terms as they are also in our user manual can be read here.

Sensa garantievoorwaarden

Onze garantievoorwaarden staan in de handleiding die bij elke fiets wordt meegeleverd. Tevens zijn hier de voorwaarden online te lezen: Lees verder

Shimano

Voor technische informatie, instructies en handleidingen van Shimano onderdelen kunt u terecht op de volgende website van Shimano

ONDERHOUD  *CARBON SPECIFIEK*

Carbon is een fantastisch materiaal, waarmee geweldige producten kunnen worden vervaardigd. Maar het is ook een zeer kwetsbaar materiaal indien het verkeerd gebruikt wordt. Carbon dient altijd met de nodige extra zorg behandeld te worden. Bij alles wat u met uw fiets doet, dient u hiermee rekening te houden!

Gebruik

Bij het instellen van de hoogte van de zadelpen dient u naast de maximale hoogte ook rekening te houden met het maximale aanhaalmoment van de zadelpensluiting. Deze bedraagt bij carbon frames maximaal 5 Nm. Gebruik hiervoor bij voorkeur momentsleutel. Overschrijding van het maximum aanhaalmoment zal leiden tot onherstelbare schade aan het frame. Ook dient altijd gebruik te worden gemaakt van de originele zadelpensluiting. Deze is speciaal voor carbon frames ontwikkeld. Ook de positie van deze sluiting moet altijd zijn zoals wordt aangegeven op de sluiting zelf. Zie hieronder voor een grafische voorstelling. Raadpleeg bij twijfel altijd uw dealer! Schade aan carbon is namelijk vrijwel altijd onherstelbaar.

 

Anders dan bij aluminium frames mag er bij carbon geen vet worden gebruikt bij de montage van de zadelpen. Deze dient altijd schoon en vetvrij in het frame gemonteerd te worden. Wilt u een carbon-montagepasta gebruiken, dan adviseren wij de Tacx Dynamic Carbon montagepasta. Deze is speciaal voor carbon-componenten geschikt.

Carbon frames zijn niet geschikt om in een “ergo/fietstrainer” (ook wel hometrainer genoemd) geklemd te worden! De frames zijn niet gebouwd om de krachten die op deze manier op de achtervork komen te verwerken.

Onderhoud

Gebruik nooit poets- of onderhoudsmiddelen waar oplosmiddelen in verwerkt zijn. Deze tasten de lak aan. Voorzie uw frame altijd van de nodige bescherming (bijvoorbeeld beschermingsstickers). Met name op de liggende achtervork is de kans op schade door een klapperende ketting altijd aanwezig. Maar ook schurende buitenkabels zorgen voor onherstelbare schade als deze door de lak heen schuren. Ook steenslag kan voor schade zorgen op met name de onderzijde van het frame.

Zorg ervoor dat u uw fiets altijd schoonmaakt na gebruik. Ook zweet bevat zouten die in de lak kunnen vreten!

Transport

Carbonbuizen zijn extreem dunwandig en beschadigen snel. Transport van uw fiets dient daarom altijd zeer zorgvuldig te gebeuren. Dakdragers zijn niet geschikt voor het transport van carbon fietsen, ook dragers die voorzien van een crankbevestiging zijn niet geschikt. Dragers die voorzien van klemmen voor het frame zijn ook niet geschikt. Carbon frames zijn namelijk niet gemaakt om op een bepaald punt vastgeklemd te worden. Daarvoor zijn ze te dunwandig. Het (te) hard aandraaien van een klem kan het frame doen barsten! Ook de schokken tijdens het rijden kan voor barsten zorgen. De beste manier voor het transport van carbonfietsen is plat achterin de auto (eventueel de wielen uitnemen). Zorg wel voor voldoende bescherming boven en onder de fiets (en plaats nooit iets bovenop de fiets). Een andere mogelijkheid is een drager in de auto plaatsen (hiervoor zijn speciale modellen te koop) als de grootte van uw auto dit toelaat.

Levensduur

Carbonframes zijn zo licht mogelijk gebouwd om de beste performance mogelijk te maken. Hierdoor is de levensduur van carbon beperkt. Naar gelang het gebruik van het frame dient u hiermee rekening te houden. Bij zeer intensief gebruik dient u het frame naar verloop van tijd te vervangen.

Crash-replacement

Mocht uw carbon frame / vork / onderdeel na een valpartij of incident onherstelbaar beschadigd raken, dan kunt u gebruik maken van onze crash-replacement. Dit wil zeggen dat u tegen inlevering van het oude frame / vork / onderdeel tegen een sterk gereduceerd tarief een nieuwe kunt aanschaffen. Bestaat er ook maar de minste twijfel over de veiligheid van het frame / vork / onderdeel dan raden wij u dringend aan van deze regeling gebruik te maken.

 

 

Back

News
The magazines are testing the 2014 models.
Spring '14

Please see the test-report section for the results!